Lloguer en demanda: cada anunci genera 32 consultes
Durant el segon trimestre del 2024, els anuncis d’habitatges de lloguer van rebre, de mitjana, 32 contactes abans de retirar-se del mercat. Aquesta xifra reflecteix un increment del 55% en comparació del mateix període de l’any anterior, quan la mitjana se situava en 21 contactes per anunci. El fort augment en la demanda, juntament amb la disminució en la disponibilitat d’immobles, ha generat una pressió que es tradueix en una alça del 9,8% en els preus de lloguer els dotze últims mesos. A Cerkem t’expliquem a què es deuen aquestes xifres.
Aquest escenari d’intensa competència per accedir a un habitatge de lloguer ha estat assenyalat com un símptoma de les polítiques que han impactat al mercat durant els últims anys. El nombre creixent de famílies que s’enfronten per cada habitatge disponible ha limitat significativament l’accés a lloguers, especialment per a joves i col·lectius en situació de vulnerabilitat. A més, la manca d’immobles al mercat ha provocat que els llogaters potencials s’hagin d’enfrontar a processos de selecció competitius, cosa que genera ansietat i frustració entre els que busquen un habitatge.
La situació varia entre diferents ciutats. A Barcelona, el mercat presenta el nivell més alt de competència, amb una mitjana de 63 contactes per anunci. El segueixen altres ciutats com Palma (50), Madrid (43), Màlaga (37) i València (35). Fins i tot en mercats secundaris com Sant Sebastià, Alacant i Sevilla, el nombre d’interessats supera la mitjana nacional i arriba a xifres properes als 30 contactes per anunci. D’altra banda, ciutats com Bilbao presenten menys pressió, amb 27 interessats de mitjana per oferta de lloguer.
Algunes localitats mostren xifres encara més elevades, com Vitòria, que registra 85 interessats per cada anunci a causa del seu escàs parc de lloguer. També destaquen Guadalajara (64) i Pamplona (51). En contrast, mercats com Salamanca (7), Badajoz (9) i Càceres (10) mostren una demanda significativament menor. L’últim any, marcat per l’entrada en vigor de la nova Llei d’Habitatge, ha accelerat aquesta tendència d’escassetat al mercat de lloguer. La demanda ha augmentat un 55% en general, amb increments notables a ciutats com Barcelona, Bilbao i Sevilla.